Takmer polovica produkcie potravinárskeho priemyslu sa vyhadzuje

10.04.2014 Bratislava

Bratislava 10. apríla (TASR) – Každoročne sa v EÚ vyhodí takmer 90 miliónov ton jedla, čo v prepočte na každého občana únie predstavuje za rok 179 kilogramov odpadu z potravín.

"Je to takmer polovica produkcie potravinárskeho priemyslu," uviedla dnes na tlačovej konferencii výkonná riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová. Slovensko sa pri vyhadzovaní potravín podľa nej nachádza pod priemerom EÚ.

"PKS si myslí, že je potrebné aktívne pristúpiť k riešeniu problému plytvania s potravinami. Treba hľadať riešenia ako využiť potraviny, ktorým už uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, a to akýmkoľvek spôsobom, či už formou predaja, alebo formou darovania na charitatívne účely, pretože by sme tak išli v trende s ostatnými členskými štátmi EÚ," priblížila.

Bilancia nakladania s potravinami v EÚ ani na Slovensku teda podľa Halgašovej nie je dobrá. "Uvedomila si to aj Európska komisia, ktorá vyhlásila rok 2014 za Rok boja proti plytvaniu potravinami v EÚ," spresnila.

PKS je združenie právnických osôb založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
 

Vyberte región